Weekendje Luik

Afgelopen weekend trok ik richting de Belgische stad Luik. Enerzijds wilde ik de benen weer eens aan het werk zetten door middel van een mooie hike, maar tevens wilde ik mijn nieuwe camera testen. Niet dat de oude spiegelreflex weg gaat, maar ik merk dat ik het gewicht en formaat toch wel erg zat begin te worden tijdens vooral wandel- en fietstochten. Vandaar dat ik sinds vorige week een nieuwe camera heb gekocht die een stuk kleiner en lichter is.

Luik stond al een paar jaar op mijn lijstje, vanwege onder andere het onder fotografen redelijk bekende centrale treinstation; dat een redelijk aparte architectuur heeft. Na aankomst op vrijdag middag ging ik dus gelijk richting dit station om eens te kijken of het inderdaad zo leuk is om hier met een camera te spelen. Dit bleek gelukkig inderdaad zo te zijn 😉

In buitenlandse steden vind ik het vaak het leukst om een flink stuk door de stad te wandelen en zo wat van de stad te proeven. Doorgaans doe ik dit redelijk ongepland en met niet al te veel doelen. Soms kan je het zelfs enigszins doelloos noemen, maar mijn ervaring is dat je dan de leukste en mooiste dingen kan tegenkomen.

Naast het station, wilde ik Luik ook te voet verkennen, maar nu ging ik wel een al bestaande wandelroute lopen. De route had ik gevonden op de site www.wandelgidszuidlimburg.nl en ik was benieuwd of deze route de moeite waard zou zijn.

Na de GPS ingeladen te hebben ging ik op pad, en het ging via rustige wijken richting de Maas. Deze stak ik nog niet over, maar bleef ik nog een poosje zuidwaarts volgen. Dit was relaxed wandelen over een mooi wandel- en fietspad, waar ik onder andere enkele lange fietsroutes herkende op de bewegwijzering.

Daar waar de Ourthe in de Maas uitmondt stak ik over en volgde het Ourthe-kanaal een stukje, waarna ik via de Ourthe zelf weer terugliep naar de Maas. Deze bleef UK nu een paar kilometer volgen tot ik ter hoogte van het Luikse stadscentrum weer overstak.

Nu ging het richting het centrum, waar ik door een aantal hele smalle maar wel leuke straatjes kwam. Ook werd ik geconfronteerd met de Montagne de Bueren. Dit is een straat die steil omhoog gaat middels 374 treden. Stijgingspercentage: 28 procent :p

Na boven aan te zijn gekomen ging ik gelijk weer terug, met het prachtige uitzicht nu recht voor me. Beneden aangekomen ging het nog even door een winkelstraat richting een park, waar ik via haarspeldbochten en een bos weer omhoog ging. Hier kwam ik bij een herdenkingsteken en bunkers uit, waarna ik na een paar kilometer weer bij de snelweg en het spoor kwam wat betekende dat ik weer vlakbij bij mijn overnachtingsadres kwam.

Al met was deze wandeling een prima manier om de stad Luik te verkennen, en is ook zeker ook erg afwisselend.

 

 

  • Totaal gewandelde afstand dag 1: 16,8 kilometer
  • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:45 uur
  • Meters stijgen: 320 meter
  • Meters dalen: 317 meter

 

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *