Fietsend van de Golf van Biskaje naar de Middellandse zee: deel 1 – Spanje

Balcon de Bizkaye

Er gaat 2 keer per week een ferry van Plymouth naar Spanje, 1x naar Santander en 1x naar Bilbao. De overtocht duurt ruim 21 uur, waardoor overnachten op de boot ook deel uitmaakt van de reis. Na een lange dag wachten in de haven van Plymouth had ik uiteindelijk een goede overvaart naar Spanje, waar ik ‘s-middags van de boot af fietste.

Dag 1 –> Dag 4: Langs de Golf van Biskaje naar San Sebastian (+-280km)

Eerst mag ik weer door een paspoortcontrole, waar ik tot mijn verbazing een stempel kreeg. Dat is ook voor het eerst in een Schengenland dat ik dat meemaak…

Ik had ondertussen het plan opgevat om in Spanje in eerste instantie oostwaarts richting San Sebastian te gaan, en daar wel verder te zien wat het vervolg van de reis in petto had.

Rustig heuvellandschap

Onderweg fiets vlak aan de kust en kom ik door rustige kustdorpjes als Laredo, Castro Urdiales, en Mutriku. Aan de andere kant snij ik soms ook al te golvende bewegingen in de kustlijn af en fiets wat verder landinwaarts; dit voert me door nog rustiger Baskische dorpjes en over mooie cols zoals het Balcon de Bizkaya.

Kustdorpje…

Kustkasteel…

De grootste drukte kom ik tegen bij Bilbao. Om in het centrum hiervan te komen moet ik eerst een strand oversteken (lopend!) bij Pobena, waarna ik al vrij snel op een prachtig fietspadennetwerk terecht kom dat me 20 kilometer lang richting Bilbao voert. Ik zat te denken om hier een dag extra te blijven, maar ik vond de prijzen te hoog; zelfs een plaats op een slaapzaal in een hostel kostte me al gauw meer dan ik er voor over had; dus ik fietste gewoon door.

Vlonderpadje

Bilbao…

Onderweg kom ik veel fietsers tegen. Enerzijds erg veel wielrenners en mountainbikers; anderzijds ook veel fietsers op reis. Tijdens het houden van een korte pauze langs de weg werd ik ook aangesproken door wat wielrenners uit een ploegje, en deze gaven me nog wat tips over de omgeving die ik zeker niet mocht missen. Altijd handig die tips van locals… 🙂 Grootste bewijs dat fietsen hier best populair is, is het feit dat ik bijna in elk dorpje wel een fietspomp + wat basisgereedschap tegenkwam; en her en der zelfs wasboxen om je fiets schoon te spuiten.

Onderweg kwam ik ook de Argentijnse fietser Gabriel tegen. Hij is bezig met een fietstocht van een jaar door Europa, en waarschijnlijk nog verder. Ik heb een stukje met hem opgefietst, erg leuk om zijn ervaringen zo ver te horen.

Mooie Baskische kust…

De campings waren ook duidelijk drukker dan die in Engeland. Niet dat ze uitpuilden, maar ze waren duidelijk beter bezet. Ook weer op de eerste Spaanse camping, in Laredo, leverde me dit een mooie zitplek op. Mijn Deense buren konden het blijkbaar niet aanzien dat ik gewoon op mijn tentzeil op de grond zat, zoals ik altijd doe, dus boden ze een stoel aan die ik mocht lenen. Heel erg aardig!

San Sebastian naderde ik vanuit de hoogte, van een heuvelrug. Erg mooi fietsen, maar helaas moest ik op het eind van de heuvelrug, vlak bij de stad, toch een wat minder spectaculaire afdaling nemen. De afdaling die ik namelijk op het oog had, eentje met een naar verluidt prachtig uitzicht op de stad, was namelijk alleen toegankelijk na betalen van een entreeprijs. Hier had ik natuurlijk geen zin in; dan maar niet.

Strand San Sebastian

 

Dag 5 –> Dag 7: Dwars door de Pyreneeën naar Frankrijk (+-260km)

San Sebastian uit ging ook weer via goede fietspaden. De derde grote Spaanse stad al met perfecte fietspaden die ik passeer. Een heel stuk beter dan Engeland.

Spanje 3 – Engeland 0…

Het doel vanuit San Sebastian is Pamplona. De route die ik gemaakt had gaat grotendeels over een Via Verde: Vía Verde del Plazaola. Na een kleine 20 kilometer was ik bij het daadwerkelijk begin van deze route, en prompt ontmoette ik de Belgische bikepacker Hugo, die 10 dagen door de regio aan het fietsen is. We besloten samen op te trekken, en dat maakte het een erg gezellige dag.

Vallei waar de Via Verde doorheen loopt…

Deze Via Verde voert me over een voormalige spoorlijn in een bijna rechte lijn richting Pamplona, zonder al te veel moeite te moeten doen. Het pad heeft namelijk slechts een lichte stijging, en gaat ook best vaak door tunnels. Sommige van deze tunnels zijn verlicht middels bewegingsensoren, sommigen zijn onverlicht. De langste is ruim 2,5 kilometer, en is ook onverlicht. Ik had gelukkig wel verlichting bij me, maar het is wel een aparte ervaring om zo lang door een donkere tunnel te fietsen.

Bijna het gehele pad was van gravel, in allerlei soorten en maten. In Baskenland vooral in combinatie met grote stenen, en in Navarra wat fijner grind. Overall gezien was het allemaal wel prima te rijden, en zelfs ons tempo lag nog redelijk hoog.

Prachtig gravelpad in Navarra, niet ver voor Pamplona

Bij Pamplona aangekomen nam ik afscheid van Hugo, we gingen ieder een andere kant op, en fietste ik even snel door de oude binnenstad. Even na de stad had ik een camping uitgezicht, en hier stond ik weer met grote aantallen fietsers op de camping; waaronder ook weer een groot aantal Nederlanders. Erg leuk om de verhalen uit te wisselen!

Na Pamplona ging het nu echt richting de Pyreeen. In 2 dagen fietste ik richting het Franse Oloron-sainte-Marie, waar het weer tijd was voor een rustdag. De 2 dagen fietsen door de bergen waren in 1 woord geweldig: Over rustige wegen door kleine dorpjes kwam ik op de eerste dag al tot een hoogte van bijna 1000 meter, en op de tweede dag ging het over de Col de Larrau op ruim 1500 meter hoogte. Deze klim was werkelijk prachtig: rustig, goed weer (dus niet te koud, en zeker ook niet te warm) en na het verlaten van de boomgrens had ik schitterende vergezichten op de hoge toppen van het gebergte.

De klim naar de Col de Larrau…

Eenmaal op pashoogte aangekomen moest ik een klein tunneltje door, en aan de andere kant reed ik zo het mistige Frankrijk in; en hier ging het via een lange afdaling verder. Helaas was deze afdaling erg fris door de mist, maar het bleef gelukkig wel droog.

Aangekomen in het altijd zonnige Frankrijk. Uhuh!

Uiteindelijk ging het na een lange afdaling richting Oloron-sainte-Marie, waar ik een rustdag ingelast heb. Prima plek hiervoor, want de camping heeft bijvoorbeeld ook een schuilplaats voor wandelaars/fietsers…

Nog een leuk kustplaatsje in baskenland…

 

De gefietste route van Santander naar Oloron-Sainte-Marie…

2024 Fietsen door Spanje

DagvannaarKilometersMeters geklommen
DonderdagSantanderLaredo55,2819
VrijdagLaredoGorliz98,61208
ZaterdagGorlizMutriku72,11121
ZondagMutrikuSan Sebastian60,3937
MaandagSan SebastianOrikain108,41273
DinsdagOrikainOchagavia76,91512
WoensdagOchagaviaOloron-st-Marie76,01309
Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *