Driedaagse trektocht door Friesland en Groningen

Aangezien ik in juli een wandeltocht van een week ga maken in Oostenrijk, wordt het na al dat gefiets weer tijd om het wandelen weer eens wat meer op te pakken.

Met het lange Hemelvaartweekend wil ik een vierdaagse gaan lopen van camping naar camping. Het plan is om deze route te beginnen en eindigen bij een treinstation, en zal bestaan uit een combinatie van een drietal LAW-routes: Friese woudenpad, Kustpad en Pieterpad.

Dag 1: Feanwalden –> Dokkum (15km)

‘S-morgens ga ik eerst met het OV naar het station van Feanwalden, in Friesland. Hier kwam ik zonder enige vertraging tegen 13 uur in de middag aan. Het was wel erg druk in de treinen, zo te merken ben ik zeker niet de enige die op pad gaat.

Na het verlaten van het station ging het eerst via een aanlooproute richting het Friese Woudenpad. Dit LAW-pad moet me richting Dokkum brengen.

De eerste paar kilometer waren prima wandelen, over een graspad door een natuurgebied. Helaas duurde dit niet lang, en de LAW ging vervolgens via een aantal kleine en saaie dorpen over rechttoe-rechtaan weggetjes richting Dokkum.

Eigenlijk werd het pas in Dokkum weer interessant, ik vond dit best een leuk stadje. Na de tent geparkeerd te hebben op de stadscamping ben ik het stadje nog even wezen verkennen. Op de camping werd in eerste instantie nog moeilijk gedaan over dat het tentenveld eigenlijk vol zou zijn, maar gelukkig bleek er alsnog plek genoeg te zijn. Hier kan ik mij als wandel- en fietskampeerder altijd erg over verbazen: hoe de campingbazen altijd in ‘vakjes’ voor caravans denken, terwijl er ondertussen voor trekkerstentjes meer dan genoeg plek is die ze altijd over het hoofd lijken te zien.

‘S-avonds helaas regen, dus ik lag vroeg in de tent.

 • Totaal gewandelde afstand: 14,7 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 3:05 uur
 • Meters stijgen: 126 meter
 • Meters dalen: 105 meter

 

Dag 2: Dokkum –> Nes (27km)

De regen hield gisteravond best lang aan, maar nadat het stopte was de tent ook zo weer droog door de best wel flinke wind.

Vanmorgen rustig aan opgestart, en even na tienen was ik op pad. Ik zou vandaag een aanlooproute van het Nederlandse Kustpad lopen, die van Dokkum naar Holwerd loopt.

Het lopen tot Holwerd was eigenlijk bes tof. Ik ging grotendeels over onverharde paden en door weilanden. Best leuk wandelen, behalve dat ik ook een paar keer onder een schrikdraad heen moest kruipen maar ach dat is het avontuur. Ik voelde me net een dienstplichtige op zijn eerste militaire training 🙂

In Holwerd heb ik geluncht met Elena, de Spaanse fietsster die ik tijdens mijn fietstocht had ontmoet aan de Rijn. We hadden contact gehouden, en aangezien zij ook in de buurt was besloten we om te kijken of we af konden spreken. Altijd leuk!

Voorbij Holwerd veranderde de aard van mijn wandeling, aangezien ik nu vooral de hele tijd langs de Waddenzee zou lopen. Hier fietste ik vorig jaar al, en dan voornamelijk aan de landzijde van de dijk. Aangezien ik nu te voet was kon ik echt bovenop de dijk lopen, wat me de gelegenheid gaf om van een uitzicht van 360 graden in de rondte te genieten.

De uitzichten waren geweldig, zeker in combinatie met de indrukwekkende luchten, harde wind en afwisselende zon en schaduw.

Schapen waren ook weer aanwezig, net zoals vorig jaar liepen de aantallen weer richting de miljoenen.

Uiteindelijk kwam ik bij het dorpje Wierum. Vorig jaar kwam ik hier in de regen aan maar nu was het een stuk mooier weer, dus de foto’s zijn ook een stuk mooier geworden.

Uiteindelijk na ruim 26 kilometer de tent opgezet bij een natuurkampeerterrein in Nes, slechts een klein stukje van de route af. Mooie plek, maar wel heel erg winderig. Bij windkracht 6 kostte het me uiteindelijk meer dan een half uur om hem goed neer te zetten, en dan stond ik nog wel enigszins beschut ?

 • Totaal gewandelde afstand: 26,0 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 6:15 uur
 • Meters stijgen: 334 meter
 • Meters dalen: 337 meter

 

Dag 3: Nes –> Zoutkamp (29km)

Vanmorgen had het nog even geregend, maar niet al te lang. Hierdoor kreeg ik in ieder geval de kans om de tent nog zoveel mogelijk te laten drogen, dat ging best redelijk in de nog best harde wind.

Tegen half 11 was ik helemaal opgebroken en ging weer richting de zeedijk waar ik hem gisteren verlaten had. Vanaf daar ging het richting het tweelingdorpje Moddergat-Paessens. De landschappen waren identiek vergeleken met gisteren, en zelfs Moddergat vertoonde overeenkomsten met Wierumm naar ondanks dat toch erg fijn wandelen!

Na Paessens ging het een kleine 8 kilometer wat meer landinwaarts over landbouwwegen richting de sluizen bij Lauwersoog. Niet het type landschap waar ik graag in wandel, en als ik me dit nog had herinnerd van mijn fietstocht over de Kustroute vorig jaar dan had ik de shortcut wel genomen ?

In Lauwersoog heb ik bij een restaurant geluncht met kibbeling en friet. Beiden heb ik wel eens beter gehad, maar na de lunch kon ik in ieder geval weer verder.

Het landschap werd na Lauwersoog totaal anders. Het ging nu eerst door het Nationaal park Lauwersmeer, waarbij ik vooral door bossen liep.

Na het verlaten van het Nationaal Park ging de route vrijwel naadloos over in een natuurgebied dat ook een militair oefenterrein bevat. In de praktijk betekent dit dat het hier met de natuur ook vaak wel snor zit, en dat was ook zeker het geval. Het was een prachtig gebied om doorheen te wandelen, en ik ging ook nog met een boogje om het grootste militaire oefendorp te wereld. Best interessant! Het leukste was nog dat ik nu eigenlijk vooral door bossenliep, in tegenstelling tot de afgelopen dagen.

Na het verlaten van dit terrein ging het helaas weer door akkergebieden, en dit werd ook gelijk een stuk minder interessant. Ik zat er inmiddels ook al een flink stuk doorheen, vanwege de afstand. Gelukkig duurde het niet lang meer voor ik bij de camping vlak buiten Zoutkamp aankwam. Hier moest ik nog inwendig lachen toen de eigenaar moeilijk begon te doen over dat ze eigenlijk vol zaten, terwijl we naar een groot en praktisch leeg grasveld stonden te kijken. Ook hij was duidelijk alleen gericht op de caravan-vakjes aan de rand van het veld….

‘S-avonds heb ik nog even gekeken naar de OV-verbinding naar huis, want aangezien ik er geen zin meer in had om morgen eerst nog 4 uur te wandelen voorafgaand aan een 5 uur durende reis, besloot ik de volgende dag gewoon op de bus voor de camping te stappen. 

 • Totaal gewandelde afstand: 29,0 kilometer
 • Totale wandeltijd inclusief pauze: 6:30 uur
 • Meters stijgen: 288 meter
 • Meters dalen: 293 meter

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *