Tweedaags retourtje fietsen naar Oisterwijk

Na een paar redelijke troosteloze weken, was het afgelopen weekend weer eens mooi zonnig weer. Tijd voor mij om eindelijk weer eens op de fiets te stappen, met de tent achterop. Het werd slechts een weekendtocht van 2 dagen, gewoon een retourtje vanuit huis, omdat ik mijn vrije dagen op wil sparen voor de zomer.

Dag 1: Alblasserdam –> Oisterwijk (96km)

In eerste instantie ging de route Oostwaarts via de Alblasserwaard richting Gorinchem, waar ik via de Merwedebrug de rivier de Merwede overstak richting Noord-Brabant.  Eenmaal in Brabant aangekomen ging het in een redelijke rechte lijn richting de Heusdense brug die me over de Maas bracht. Dit stuk was niet heel interessant om te fietsen, vooral landbouwgebieden. Nadeel van in Februari fietsen in landbouwgebieden vind ik dat deze gebieden nogal troosteloos zijn. Ze doen niet onder voor een gemiddeld industrieterrein in een middelmatige stad qua troosteloosheid.

Na het oversteken van de Maas kwam ik vrij snel aan bij Waalwijk, en dat betekende dat ik langs de rand van het nationaal park de Loonse en Drunense duinen kwam. Exit landbouwgebieden en ter afwisseling bossen. Bijkomend voordeel was nu ook de de bossen de toch wel af en toe koude wind tegenhielden, waardoor het een stuk aangenamer fietsen werd.

Tot aan Oisterwijk kwam ik nu door aardig wat bos, en onderweg passeerde ik ook het voormalig concentratiekamp ‘Kamp Vught’. Ik vond het jammer dat ik een beetje tijdgebrek had, want anders had ik hier wat langer blijven hangen.

Na het passeren van dit Nationale Monument kwam ik door een waar blubberbos, waar mijn fiets zelfs een paar keer zijwaarts weggleed. Gelukkig kon m’n fiets verder prima door de blubber heen komen, alleen jammer dat hij een beetje ranzig was; aangezien hij net lekker schoon was 😉

Kamperen deed ik op camping ‘Morgenrood’, even buiten Oisterwijk. Hier stond ik in de zomer van 2021 ook al tijdens een korte fietstocht. Er waren wel flinke verschillen ten opzichte van toen: nu was het flink zonniger, flink kouder en ook flink rustiger; als stonden er wel nog 2 andere tentjes.

Dag 2: Oisterwijk –> Alblasserdam (86km)

Na een redelijk koude eerste kampeernacht van dit jaar kwam ik ‘s-morgens toch redelijk uitgerust naar buiten. Hier werd ik begroet door een hard schijnend zonnetje, wat al flink zijn best deed om wat warmte op te wekken.

Na alles redelijk droog ingepakt te hebben ging het door de bossen van de Kampina richting Tilburg, waarna ik langs een kilometerslang kanaal richting Dongen fietste.

Het passeren van Oosterhout ging via de bossen van de baronie van Breda, maar daarna was het helaas over met de pret en ging het weer via landbouwgebied richting de Amer, om daar via Lage Zwaluwe richting de Moerdijkbrug te gaan om het Hollands Diep over te steken.

Voordat ik daar kwam maakte ik eerst nog kennis met een zeer valse waakhond, die als een kanonskogel van een boerderijerf af kwam gerend. Hij sprong tegen me op, maar slaagde er gelukkig niet in om zijn tanden in mij te zetten. Ik was blij dat ik op een heel rustig weggetje reed en dat er geen autoverkeer reed, want door de adrenaline had ik alleen maar oog voor de hond en totaal niet voor de rest van het verkeer… 😐

Na het passeren van de Moerdijkbrug heb ik op mijn fietscomputer de bestemming ’thuis’ ingesteld, en ben vervolgens via de enigszins snelste en kortste route op huis aan gegaan. Van te voren had ik wel een wat interessantere route gepland, maar als puntje bij paaltje komt merk ik dat zodra ik weer enigszins in de buurt van huis kom, dat ik dan via de kortste weg op huis aan wil.

 

Fietsen retourtje Oisterwijk

DagvannaarKilometersMeters geklommen
ZaterdagAlblasserdamNatuurkampeerterrein Morgenrood, Oisterwijk96190
ZondagNatuurkampeerterrein Morgenrood, OisterwijkAlblasserdam86394

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *