Tweedaagse tocht over de Heuvelrug en Veluwe in Januari

Afgelopen weekend waren de weersvooruitzichten meer dan goed: zonnig weer en geen al te stevige wind. Bovendien werd er geen neerslag voorspeld. Tijd om een tweedaagse fietstour te gaan maken, en deze keer inclusief tent.

Dag 1: Thuis –> Otterlo (110km)

Mijn bestemming voor vandaag is een natuurkampeerterrein in Otterlo, op de Veluwe. Ik begin met het fietspad langs het ‘Achterwaterschap’ richting de Donkse Laagte, vanaf waar via Groot Ammers richting de pont naar Schoonhoven gaat. Hier steek ik de Lek over, en vanaf daar gaat het door de Lopikerwaard verder naar Nieuwegein.

Heel spectaculair is het fietsen door de Lopikerwaard niet, hij lijkt best wel veel op de Alblasserwaard. Echter, door het voorjaarszonnetje en de lichte wind in de rug ga ik toch fluitend verder oostwaards. Bij Nieuwegein aangekomen ging het via wat industrieterreinen en woonwijken over onder andere de Vaartsche Rijn en het Amsterdam-Rijn-kanaal. Nu kwam ik in ‘waterliniegebied’ terecht, ik passeerde de ene na de andere oude bunker die was omgebouwd tot restaurant. Leuk fietsen, het landschap was hier duidelijk afwisselender dan de saaie Lopiker- en Alblasserwaard.

Met het naderen van Bunnik en Zeis kwam ik nu langzaamaan op de Utrechtse Heuvelrug terecht, en het was duidelijk dat het lekker weer was want het was erg druk op de fiets- en wandelpaden. Omdat het bijna lunchtijd was iets voorbij Zeist een pannenkoek als lunch gegeten, die was echter maar half gaar. Beetje jammer…

Na de Utrechtse heuvelrug ging het langs het Valleikanaal richting de bossen van de Veluwe. Erg relaxed fietsen, en uiteindelijk kwam ik tegen vijven aan op de camping. Hier bleek ik zowaar niet de enige fietser te zijn, er stond nog iemand die een vergelijkbaar plan had als ik.

Dag 2: Otterlo –> Thuis (109km)

Het was overdag weliswaar prachtig weer, ’s nachts en in de hele vroege ochtend was het toch best fris. Toen ik na de frisse nacht even op mijn fietscomputer keek, zag ik dat de thermometer -2,5 graad aantikte. Dat verklaarde een hoop, en ik kwam erachter dat mijn slaapmat/slaapzak combi echt net op het randje was om het nog comfortabel te hebben.

De fietstocht naar huis ging wederom weer via een stukje Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en Lopikerwaard. Vooral het stukje Heuvelrug was fijn fietsen. Zo reed ik onder andere over een prachtige betonnen fietspad langs het spoor, kwam over start- en landingsbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg, ging een heuse col beklimmen in Amersfoort en reed zo richting de 4000 centimeter boven NAP.

Bijna de gehele route had ik wind in de rug, maar helaas even voorbij Utrecht moest ik een paar kilometer tegen de wind infietsen; en helaas was het toen ook gelijk voorbij met de pret: energy-drain waar je U tegen zegt. De nog resterende 20 kilometer door de Lopiker- en Krimpener Waard waren daardoor wel een beetje een struggle…

 

2024 Op en neer naar de Veluwe

DagvannaarKilometersMeters geklommen
ZaterdagAlblasserdamOtterlo110174
ZondagAntwerpenMiddelburg109214

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *