Op de fiets naar de heuvels van Zuid-Limburg en het land van Herve

Het is weer Pasen, en dat betekent weer een lang weekend vanwege de extra vrije dag. Niet dat ik iets met Pasen heb: paaseieren houd ik niet zo van, de paashaas is een malloot met een konijnenpak en paasvuren zijn volgens mij meer iets voor het oosten van het land. Neemt niet weg dat ik dolgraag die vrije dag ontvang 😉

Dag 1: Alblasserdam – Aarle-Rixtel(114km)

Mooie fietsdag gehad, de route voerde me onder andere door de Hollandsche Biesbosch en de Loonse- en Drunense duinen. Best afwisselend, met uitzondering van de laatste 20 kilometer. Die voerden iets te veel langs grote drukke N-wegen…

Het was slechts een aantal dagen ervoor dat er in het Amerikaanse Baltimore een grote brug was ingestort omdat er een zeeschip tegenaan was gebotst. Gebrekkig onderhoud werd 1 van de oorzaken genoemd, en toen dacht ik nog ‘hopelijk is dat in Nederland beter geregeld’. Bij het oversteken van de Bergsche Maas via de brug van de A27 moest ik nog even terugdenken aan die gedachte, de brug ziet er namelijk helemaal niet zo fris uit en kon volgens mij wel wat onderhoud gebruiken… 🙂

Qua weer eigenlijk prima fietsweer. Vertrokken met 11 graden, maar het liep al vrij snel op naar 15 á 16 graden. Her en der in de zon zelfs 19 gezien. Erg lekker!

Kamperen doe ik op natuurkampeerterrein De Biezen, waar ik de hele camping slechts hoef te delen met 1 klein caravannetje. Grappig, die mensen komen uit Ridderkerk…

Dag 2: Aarle-Rixtel – Elsloo (105km)

Vannacht een paar buien op mijn tent, maar gelukkig was het de volgende ochtend droog. Heb de tent zo goed en zo kwaad enigszins laten drogen voor vertrek. Bij het opbreken vond ik wel ongeveer 6 miljoen naaktslakken, blijkbaar vinden ze mijn tent fijn 😐

Qua fietsen geen superspectaculaire dag. Het weer was een beetje sombertjes, en de route ook niet echt leuk. Voornamelijk in Zuid-oostelijke richting, naar de Maas, door de Grote Peel.

Bij het dorpje Thorn werd het opeens druk, blijkbaar was er een Kennedymars aan de gang. Deze route liep gelijk op met een stukje route langs de Maas dat ik had uitgestippeld.

Thorn

Door België ging het nu richting het Limburgse Elsloo, waar ik een camping op het oog had waar ik vorig jaar ook al stond.

Een Belg zijn/haar Mansion…

 

Dag 3: Elsloo – Vaals (81km)

Ook vannacht weer een buitje, en ook goed geslapen. Gelukkig was het lekker weer in de ochtend, inclusief bijbehorend zonnetje. Genoeg mogelijkheden om de tent iig weer goed te laten drogen.

Vandaag had ik de koninginnenrit gemaakt, in ieder geval qua hoogtemeters. Ik zou rustig beginnen, in ieder geval tot aan Maastricht. Eerst nog een kort klimmetje uit het dal van Maas, en ook vrij snel weer terug naar beneden, om vervolgens de maasroute weer op te pikken. De maas zelf zag ik echter niet heel veel, pas bij Maastricht zelf kwam ik er echt dicht bij.

In de stad zelf bleef ik niet te lang plakken, en via een aantal straten met veel te veel kasseien ging het richting de Pietersberg, die natuurlijk wel even beklommen moest worden. Helaas kwam ik er tijdens deze klim achter dat er blijkbaar niet iets helemaal goed zat met mijn aandrijving, want de ketting vloog er spontaan vanaf, en zat ook nog eens flink klem tussen het frame en de cranks. Gelukkig kreeg ik hem wel los, maar dit leverde wel een paar bloedende handen op 🙂

Weggegraven Pietersberg…

Na de afdaling van de Pietersberg bleek ik al in Belgie te fietsen, in Wallonie nu. Eerst richting Vise, waar ik linksaf sloeg richting de heuvels van het land van Herve. Dit gebied doorkruiste ik van west naar oost in de richting van het drielandenpunt in Vaals. Vorig jaar fietste ik hier ook al in de regio, maar dan op mijn oude racert. Ik wist gelijk weer waarom het hier fijn fietsen was: rustig, mooi, heuvelig maar niet te steil.
In eerste instantie ging het door een keur van dorpjes met kleine en grotere klimmetjes, en uiteindelijk kwam ik op een Ravel terecht, een voormalige spoorlijn, waar ze een fietspad van hebben gemaakt. Deze volgde ik ruim 20 kilometer tot aan Vaals, en hier was ik wel blij mee omdat ik ondertussen een aardig leeg tankje had vanwege het klimmen.
Eenmaal op de Vaalserberg aangekomen, fietste ik gelijk door naar de camping. Om hier te komen moest ik nog een paar kilometer door het Vaalserquartier, een wijk van het Duitse Aken. In 1 rit door 3 landen gefietst dus.

Land van Herve…

Op de camping bij Vaals was ik ook al eens geweest, 2 jaar terug tijdens mijn tocht met Hemelvaart en Pinksteren. En wederom stonden er weer heel veel rugzakwandelaars. Nu was ik echter wel de enige fietser.

Dag 4: Vaals – Sittard (36km)

‘s Nachts wederom erg goed geslapen, maar de volgende ochtend gewekt door de regen. Deze zou nog wel even aanhouden, dus ik heb de tent zeiknat ingepakt. Ook was mijn ‘zin’ een beetje weg, dus ik had een min of meer rechtstreekse route gemaakt richting het treinstation van Sittard, waar ik vervolgens vrij rap de trein naar Dordt had. In de eerste trein was het overigens nog best druk met fietsers, eigenlijk te veel volgens de regels van de NS. Ik was blij dat er geen conducteur kwam, want ik vermoed dat die het niet goed had gevonden dat er zoveel fietsen meegenomen werden. Eigenlijk belachelijk dat er slechts 3 fietsen mee kunnen…

Al met al geen superenerverende reis deze keer, waarbij vooral de derde dag; die van Elsloo naar Vaals; erg leuk was. Wat ook niet meehielp was het weer, het was allemaal net iets te nat, koud of winderig…

Voornaamste reden van deze reis was echter vooral ook het materiaal en de fiets testen, en dat is in ieder geval gelukt. Ik weet wat ik vergeten ben, en ik weet waar ik naar moet kijken aan de fiets…

2024 Fietsen naar Zuid-Limburg

DagvannaarKilometersMeters geklommen
VrijdagAlblasserdamAarle-Rixtel114,1262
ZaterdagAarle-RixtelElsloo104,7264
ZondagElslooVaals81,4745
MaandagVaalsSittard36,3232

Gefietste route…

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *