Reisverslag Taiwan – Jiufen en Jinguashi

Golden falls

Omdat ik de laatste paar dagen van de reis geen zin meer had om te gaan verkassen had ik voor die dagen weer een hotel in de hoofdstad Taipei geboekt om vanuit daar nog wat tripjes te maken. De stad en zijn omgeving hebben immers genoeg te bezienswaardigheden te bieden.

Na een lange reis vanuit Alishan met eerst drie uur in de bus en vervolgens anderhalf in de highspeed train kwam ik even over drieën aan in Taipei.

Jiufen old street

De volgende dag was ik van plan naar een gebied te gaan dat bekend staat om zijn goudwinningswerkzaamheden uit het verleden: Jiufen en Jinguashi. Het dorpje Jiufen is prachtig gelegen tegen een bergwand aan, met mooie uitzichten op de bergen en de zee. Na aankomst hier na een busreis van ongeveer een uurtje stond ik al gelijk in het kleine centrum van het stadje, een serie overdekte straatjes met alleen maar eettentjes en prullariawinkeltjes. Helaas was het hier ook gelijk bizar druk, dusdanig druk dat het niet leuk meer was. Dit was duidelijk een geval van dat de stroom mensen niet meer in het smalle straatje past. Hoe mooi de uitzichten dus ik waren, ik was er alweer vrij snel klaar mee en besloot door te gaan richting de Golden waterfalls. Deze watervallen zijn een stukje verderop gelegen richting zee, vlakbij het plaatsje Jinguashi.

Golden waterfalls

In eerste instantie wilde ik ernaartoe lopen, maar dat werd te lastig omdat Google maps niet helemaal up to date leek. Daarom pakte ik op een gegeven moment toch een bus, en binnen 10 minuten was ik er. Dit was nog een beetje gelukkig gelopen ook, want de bushalte waar ik bij terecht was gekomen bevatte alleen maar een dienstregeling in Chinees schrift. Gelukkig hielp een aardige local me verder 🙂

De drukte hier was gelukkig totaal niet vergelijkbaar met die in Jiufen. Ik had dus ook ruimte genoeg om een beetje fatsoenlijk heen en weer te lopen om mooie foto’s te maken van de watervallen. Deze watervallen zijn erg mooi gelegen tussen de bergen, en door de metalen in het water krijgen de rotsen en rivierbedding een erg opvallende bruin-oranje tot gouden kleur.

Golden waterfalls

Yin-Yang zee

Na een poosje ging ik ook nog langs de weg wat meer richting zee, naar Shuinandong. Hier nog meer mooie uitzichten, en je ziet ook duidelijk twee verschillende kleuren in het water daar waar de rivier de zee instroomt. Daarnaast heb je hier, als je je 180 graden omdraait, een prachtig uitzicht op een aantal overgebleven industriële gebouwen uit de tijd van de goudwinning. Deze gebouwen vond ik qua architectuur erg interessant, en ik vond ze perfect in het landschap passen.

Doordat er ondertussen erg mooi licht en luchten boven het landschap waren verschenen, was ik dusdanig druk bezig met het fotograferen dat ik de bus om terug te gaan pas hoorde toen die wegreed. Wachten op een volgende had ik geen zin in, dus ik besloot een taxi te nemen naar het station van Ruifang. De prijs hiervan viel me alleszins mee, slechts 250 twd. Ter vergelijking: de taxirit die ik eerder dit jaar maakte in Frankrijk was van vergelijkbare afstand, maar die kostte me ruim het tienvoudige…

Jinguashi

Na een rustige reis terug naar Taipei kon ik in ieder geval terugkijken op een mooie dag, waarbij ik duidelijk blijer werd van de golden waterfalls dan van Jiufen. Nu ik er achteraf aan terugdenk, heb ik er ook een beetje spijt van dat ik niet nog een keer naartoe ben geweest om Keelung mountain te beklimmen. Die trail zag er erg uitnodigend uit, maar vanwege de tijd en warmte heb ik dat dus niet gedaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *